НЕРЕШЕНО: ЈУГОСЛАВИЈА – БСК
23.08.2011

Екипа филма „Монтевидео, Бог те видео“ у дресовима фудбалског клуба „БСК“ и чланови организационог тима фестивала „Филмски сусрети“, окупљени у екипи „Југославија“, на игралишту нишке гимназије „Светозар Марковић“ градске општине Палилула, одиграли су фудбалску утакмицу која се окончала нерешеним резултатом - 6:6. Екипу „БСК“ су предводили глумци Виктор Савић и Андреј Кузмановић, јер је остатак филмске  екипе отпутовао из Ниша, након пројекције филма у Тврђави, због пословних обавеза. Међутим, на Фестивалу је из ове екипе редитеља Драгана Бјелогрлића остао и млађани Предраг Васић који се раме уз раме борио са осталим члановима тима против екипе „Југославија“, коју су водили др Игор Новаковић, председник Савета фестивала и општине Палилула, Срђан Савић, директор Нишког културног центра и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула.

Већ у првом минуту БСК је повео голом Виктора Савића али је Ивица Ђорђевић, официјелни возач Фестивала из противничког тима пар минута касније изједначио. Прво полувреме окончано је резултатом од 3:2 у корист БСК. У другом полувремену „Југославија“ је кренула у офанзиву па је утакмица завршена ремијем захваљујући головима Марка Ђорђевића из општине Палилула. У тиму „Југославије“ се истакао и директор НКЦ-а, Срђан Савић, којем преко сто кила тежине, није била сметња да се јуначки надмеће са глумцима који су за потребе филма увежбавали фудбал на Тенерифима. Јуначки је своју муку подносио и члан жирија овогодишњег фестивала Андреј Шепетковски, који је био појачање екипи „БСК“, јурећи за лоптом док га је зној обливао. Међу највијачима ове пријатељске утакмице нашли су се и некадашњи прослављени играчи фудбалског клуба „Раднички“.

Меч је протекао у фер атмосфери иако није било фудбалског судије. Играчи су се извињавали једни другима због преоштрог старта. Бројна публика, обожаваоци глумаца али и становници Палилуле, бодрли су играче и сакупљали аутограме. На крају утакмице уследило је заједничко фотографисање са навијачима који су здушно навијали и за једне и за друге.

Покровитељ ове утакмице, која је део пратећег програма овогодишњих „46.Филмских сусрета“, била је Градска општина Палилула.


(Fotografije D.Vidojkovic)